Projekt SpaceLab in misija Clark

 

Polni vtisov »prihajamo« iz mednarodnega vesoljskega srečanja v Izraelu. Za vse sodelujoče je bilo to prav posebno doživetje.

 

Verjamemo, da imate zelo veliko vprašanj. Tudi mi smo jih imeli.

»Izrael? Kdo in zakaj? Kako se je vse skupaj začelo? Kaj bomo delali? Gremo v Izrael? Misija Clark? Kako nam bo uspelo, ko pa delamo na daljavo? Bomo ekipe tekmovale med sabo?«

To je le nekaj vprašanj, ki so se nam porajala.

Bomo poskušali povedati čim bolj na kratko.

V Izraelu že od leta 2009 deluje fundacija Ramon (The Ramon Foundation), ki jo je ustanovila ga. Rona Ramon, žena prvega izraelskega astronavta Ilana Ramona. Ilan Ramon je bil član posadke na Space Shuttlu  Columbia, STS-107, ki je 16. januarja 2003 poletel v vesolje. Cilj odprave so bile znanstvene raziskave (serije poskusov). Člani posadke so 1. februarja 2003, 16 minut pred predvidenim pristankom ob vstopu v atmosfero, izgubili življenje. Ramon fundacija navdušuje in povezuje otroke, ki se navdušujejo nad astronomijo v spomin na pogumno posadko Space Shuttla Columbia.

Columbia SpaceLab je program, ki vsebuje 8 različnih misij, vsaka je poimenovana po enem izmed članov posadke.

Prvič odkar fundacija Ramon obstaja, se je na  pobudo njene ekselence gospe Andreje Purkart Martinez, veleposlanice Republike Slovenije v Tel Avivu, evropska država priključila projektu SpaceLab. Lahko torej rečemo, da nas je doletela posebna čast. V projekt so se vključili učitelji centrov šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), kot gostujoči mentorji učencem na slovenskih osnovnih in srednjih šolah. K sodelovanju nas je povabila učiteljica na CŠOD Štrk, ga. Danica Korpar. Ker smo na šoli zbrali dovolj učencev za dve ekipi, se nam je pridružila še učiteljica na CŠOD Kavka, ga. Mojca Ota. In podali smo se na dober mesec trajajoče raziskovanje in ustvarjanje.

Sodelujemo v Misiji Clark – misija je poimenovana po Laural Clark. Na svoji prvi odpravi v vesolje je bila na krovu kot strokovnjakinja misije.

In izziv, ki nam je bil postavljen?

Cilj misije je prikaz znanstvenih principov z izgradnjo Rube Goldberg-ovega stroja. Uporabiti smo morali tri znanstvene principe (dva, ki se nanašata na Zemljo in eden, ki se nanaša tako na Zemljo kot na vesolje). Na koncu misije pa je potrebno izstreliti raketo.

Najbrž se sprašujete, kaj je Rube Goldbergov stroj. Verjamemo, da princip vsi poznate, a ne po imenu. Če ste ljubitelji risanke Tom&Jerry, ali pa filma Sam doma, ste t.i. stroj že videli. V bistvu gre za princip, ko eno dejanje povzroči naslednjega, le-to še enega in tako naprej do končnega cilja.

Najprej so se učenci razdelili v dve skupini. V prvi so bili učenke in učenci iz 7. in 9. razreda. Poimenovali so se Velikonedeljski amigosi. V drugi skupini so bile učenke in učenci iz 8. razreda. Ime ekipe, ki so jo izbrali: Plavajoči špageti.

Čeprav smo delali na daljavo, vsak v svojem domu in s stvarmi, ki smo jih imeli na razpolago, nam je uspelo napisati scenarij, postaviti vsak svoj del, posneti vsak del posebej in zmontirati vse videe skupaj. Nato smo pripravili predstavitve svojih projektov in jih v petek, 22. 1. 2021, predstavili preostalim udeležencem.

25. 1. 2021, pa smo se vsak iz svojega naslonjača odpravili v Izrael. Na srečanje kot iz filma, vsak s svojim avatarjem. Po prizorišču smo se sprehajali, kot da bi bili dejansko tam, poslušali predavanja po želji, si ogledali pripravljene videe, klepetali z ostalimi udeleženci, postavljali vprašanja gostujočim astronavtom in na glavnem prizorišču skozi odgovore na vprašanja učencev podrobneje spoznali astronavta Luca Parmitana. Nato pa z nestrpnostjo pričakovali razglasitve rezultatov tekmovanj v različnih kategorijah.

In rezultati Misije Clark? 2. skupina naše šole – Plavajoči špageti –  je usvojila 3. mesto med slovenskimi šolami!!!

Veseli, ponosni in navdušeni nad današnjo izkušnjo!

Pa naša stroja Rube Goldberga?

Poglejte ju na spodnjih povezavah! Prilagamo še nekaj slik današnje SpaceLab konference v Tel Avivu.

 

Hvala vam, dragi moji učenci, za vsako idejo in vse proste minute svojega časa, ki ste jih posvetili temu projektu. Velika zahvala pa gre tudi mentoricama CŠOD, Danici Korpar in Mojci Ota.

Kot je danes rekel astronaut, ki bi od vseh planetov najraje raziskal planet Zemljo, Luca Parmitano: »Delaj to, kar imaš rad in imej rad to, kar delaš.«

 

Učiteljica Saša Skok in ekipi Velikonedeljski amigosi ter Plavajoči špageti

 

 

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=Q1kYRlETVSYTbecndigiPy60

 

https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=S1Nn9EUYFsjkTKbXlK5Y7yn2

(Skupno 447 obiskov, današnjih obiskov 1)